Salda Gölü: Türkiye’nin Maldivleri
Merhaba! Bugün, seninle Türkiye’nin saklı cennetlerinden biri olan Salda Gölü’ne doğru bir yolculuğa çıkacağız. Bu göl, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda benzersiz jeolojik özellikleriyle de dikkat çekiyor. Gelin, Salda Gölü’nün bu eşsiz dünyasını keşfedelim.
Salda Gölünün Coğrafi konumu
Salda Gölü, Burdur ilinin yaklaşık 60 kilometre kadar batısında yer almaktadır. Salda Gölü, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyonal ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göldür. Salda gölünün etrafında ormanlık tepeler, kayalık araziler, alüvyal toprak gibi pek çok çeşitlilik mevcuttur. Biraz tuzlu ve karstik bir böl olan Salda Gölü Türkiye’nin en derin 3. Gölüdür.
Salda Gölünün Kısa Tarihçe
Salda Gölü, 1989’da Sit Alanı ilan edilmiştir, ancak kısıtlı yapılaşmaya izin vermek amacıyla 1992’de koruma derecesi düşürülmüştür. Alana ait Sulak Koruma Bölgesi Sınırları belirlenmiş olup Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından onaylanmıştır. 1989’dan bu yana doğal sit alanı statüsünde olan ve yüksek turizmin potansiyeline sahip “Türkiye’nin Maldivleri”nin son yıllarda tanıtım faaliyetleri ve sosyal medyadaki paylaşımlar sayesinde popülerliği artmıştır.
Salda Gölünde Yüzülebilir Mi?
Salda Gölü’nde aynı kamp alanı gibi 2 adet plaj bulunmaktadır. Bunlar: Yeşilova Halk Plajı ve Salda Orman Plajı. Bu iki plaj yüzmeye en elverişli yerlerdir. Yeşilova Halk Plajı ve Salda Orman Plajı arasında 3 km mesafe bulunmaktadır.
Orman Plajını tercih edenlerin 10-15 metreden fazla kıyıdan uzaklaşmasına pek izin verilmemektedir. Bu uyarıları dikkate alıp yüzmek isteyenler için Salda Gölü’nde yüzmek tamamen tehlikesiz ve keyifli bir hal alır. Bu bölgede Haziran ve Eylül ayları arasında yüzme sezonu açıktır.
Salda Gölü’nde Neler Yapabilirsiniz?
Salda Gölü; çevresi sit alanı olması nedeniyle (yapılaşma yasak), sessiz, huzurlu ve tatili dinlenerek geçirmek isteyenlerin uğrak noktası olmuştur.
Kafa dinlemek isteyenlerin yürüyüşe gittiği, tatile çıktığı yerlerden biri olan Salda Gölü’nde fotoğraf çekmek için gelenlerin de sayısı bir hayli yüksektir.
Salda Gölü’nde suya girebilir, bembeyaz sahilinde yürüyüş yapabilir, eşsiz manzarayı izleyebilir, Salda Gölü kamp alanında kamp yapabilir ve kışın çevresindeki kayak merkezini ziyaret edebilirsiniz.
Salda Gölünde Kamp Yapılabilir Mi?
Salda Gölü ve çevresi, 1989 yılında “Doğal Sit Alanı” olarak koruma altına alınmıştır. Doğal sit alanı kapsamına alınan Salda Gölü’nün sit alanı derecesi düşürülmüş ve gölün çevresi sit alanı kabul edildiğinden buralarda yapılaşma kesinlikle yasaklanmıştır. Bölgede iki tane Salda Gölü kamp alanı mevcuttur.
Bunların başında ise “Yeşilova Belediye Halk Plajı” gelmektedir. Kendi çadırlarını kurmak isteyen ziyaretçilerden kamp için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Salda Gölü kamp bölgesinde kaldığınızda ortaya çıkacak olan gerekli ihtiyaçlarınızı karşılayacak hemen hemen her şey düşünülmüştür. Market, lavabo, tuvalet gibi imkânlar bulunmaktadır.
Salda Gölü Neden Beyaz?
Kumsalın beyaz rengi, içerisinde bulunan tatlı soda suyunda yer alan magnezyumun gölde bulunan bakteriler tarafından minerale çevrilmesiyle oluşmaktadır. Tektonik bir krater gölü olan Salda Gölü’nün suyu ve kumunun yapısında soda, kil ve magnezyum bulunduğu için bunlar bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Yaz aylarında suların çekilmesiyle gölün ortasından görülmeye değer 7 beyaz ada ortaya çıkmaktadır.
Salda Gölü Doğası
Gölün arka kısmında kalan karaçam ormanı tavşan, tilki, keklik gibi canlılara ev sahipliği yapmaktadır. Bu da tabiat alanını daha da güzelleştirmektedir.
Salda Gölü ününü Türkiye’de en temiz ve en berrak göl sulardan birine sahip olmasına borçludur. Hatta suyun temizliğinden ayrı sudaki pek çok mineralden dolayı insan cildine de şifa katar ve pek çok cilt hastası burayı tedavi amaçlı kullanır.
Salda gölüne Kışın Gidilir mi?
Bu bölgede bulunan Salda kayak merkezi, muhteşem Salda Gölü manzarasında kayak yapmanızı sağlayan bir merkez konumundadır. Bu merkezin bulunduğu tepe yaklaşık 4 ay karla kaplıdır ve kış turizmi için çok elverişlidir. Kayak merkezinde konaklama hizmetinin bulunmaması nedeniyle buraya bu merkezi ziyaret etmek için gelenler göl kenarında ki tatlı butik otelleri kullanmaktadır.
Salda Gölü’ne Nasıl Gidilir? Seyahat Rehberiniz
- Türkiye’nin muhteşem doğal güzelliği Salda Golü Burdur, Denizli, Isparta ve Antalya illerine yakın bir konumda bulunuyor. Bu dört şehre de Türkiye’nin dört bir yanından kalkan şehirlerarası otobüslerle ulaşılabiliyor.
- Isparta, Denizli ve Antalya’ya uçakla gidip oradan toplu taşıma araçlarıyla Salda’ya gidebilirsiniz. Salda Gölüne en yakın havaalanlarından biri Isparta’dadır.
- Minibüs ile Salda Gölü’ne gitmek için Burdur, Antalya veya Denizli otogarlarından kalkan Yeşilova minibüsleri kullanılmalıdır.
- Salda Gölü’ne Burdur üzerinden gitmek için Burdur-Hacılar-Yeşilova rotası izlenmelidir.
Keşfetmeye hazır mısınız? Türkiye’nin en büyüleyici köşelerini adım adım gezmek ve benzersiz deneyimler yaşamak için gezmelisin.com adresini ziyaret edin. Unutulmaz bir yolculuğa çıkmaya hazır olun.
Sıkça Sorulan Sorular
Salda Gölü Neden Mavi?
Salda Gölü neden bu kadar önemli?
NASA Salda Gölü için ne dedi?